
Hot, hype eller journalistens bästa vän?
Ebba Dahringer
AI är redan en del av redaktionernas vardag men delar journalistkåren. Med lite mod och kunskap kring rätt användning kan AI bli journalistikens största tillgång. Frågan är bara om vi är redo för det.
“En AI kommer aldrig att ersätta en journalist, men en journalist som använder sig av AI kommer att göra det.”
Så sa journalisten Inas Hamdan på en föreläsning och är ett citat jag inte kunnat släppa sedan dess. Citatet fångar precis den vilsenhet och nyfikenhet som många i journalistkåren känner inför AI just nu. Borde man vara rädd? Borde man omfamna tekniken? Jag tror att svaret ligger någonstans däremellan. Artificiell intelligens som ChatGPT kanske inte är fienden – men ignoransen kring den kan bli det.
AI kliver redan nu in på redaktionerna och det blir lätt att falla för dystopiska narrativ. Robotar som skriver artiklar på sekunder, algoritmer som övervakar nyhetsflöden dygnet runt. Visst, AI används redan idag för att skapa väderrapporter och börsnotiser och det görs snabbt och effektivt. Men det är inte där journalistikens hjärta finns. Journalistiken handlar om att tolka, granska makten och berätta historier som får människor att bry sig. Det kräver erfarenhet, omdöme och en känsla för sammanhang, sådant som ingen algoritm kan ersätta.
Det var det jag insåg när jag hörde Inas Hamdans ord. Det handlar inte om att AI ska ta över våra jobb, utan om att vi kan använda AI som ett verktyg för att bli ännu bättre på det vi redan gör. Den som lär sig använda AI får ett försprång – inte för att de andra är sämre journalister, utan för att de jobbar med handbojor i en tid av raketmotorer.
Utöver journalistiken finns en hel del andra yrken som hotas av AI. Yrken som kundtjänst, översättare och copywriters är några av dem som brukar nämnas när det talas om att AI hotas att ta över. Men det finns andra yrken som inte hotas av AI idag, men som i framtiden kan komma att göra det. Ett av de yrkena, som få tänker på som hotade, är bland annat personliga tränare. I ett experiment ville jag undersöka om AI skulle kunna utgöra samma hot i framtiden för PT-yrket, som så många ser för de tidigare nämnda yrkena. Kommer AI ta våra jobb? Se resultatet i spelaren ovan.
Tillbaka till journalistiken. Artificiell intelligens kan hjälpa oss att snabbt sålla bland stora mängder information, hitta mönster och till och med föreslå frågor inför en intervju. Det frigör tid till det som verkligen betyder något – granskning, berättande och analys. I en tid där resurser på många redaktioner krymper blir detta en konkurrensfördel.
AI är inte en ersättare. Den är en katalysator. Men den kräver ansvar, transparens och förståelse. Precis som när datorer, internet och sociala medier förändrade journalistiken, står vi nu inför ett nytt skifte. Frågan är inte om AI kommer ta våra jobb – utan om vi är beredda att låta den hjälpa oss att bli bättre journalister.
Ebba Dahringer