Så upptäckte jag Portugal

med ChatGPT

Veronica Delgado

Vanligtvis gör jag en hel del research innan jag reser – jag frågar vänner om tips, googlar och sitter på TikTok i timmar. Denna gången testar jag något nytt, och för första gången låter jag en AI bli min reseledare. Med förhoppning om att chatten ska göra ett bättre jobb än jag packar jag min tunna plånbok, en lånad GoPro-kamera och sätter mig på flyget till Porto.

Reseförsäljaren Expedia har implementerat ChatGPT som en del av sin tjänst, där AI hjälper människor att planera resor och få råd om destinationer, boenden och sevärdheter. På Reddit delar folk med sig av sina promptar för hur man omvandlar sin chatt till en reseguide. Och Isabella Löwengrip reser till Japan med ChatGPT, något hon sammanfattar med: ”ChatGPT läste mina innersta reseönskningar. Varje dag bjöd på skräddarsydda upplevelser som hade varit svåra att hitta på egen hand”.

Samtidigt går det att prompta Expedias chatt till att bete sig som en pirat istället för reseledare, kommentarerna på Reddit-trådarna vittnar om att det inte går att lita på svaren och Isabella Löwengrip avslutar sin text med ”Det allra bästa? Jag slapp känna pressen av att vara den som bestämde och planerade – när något inte blev som tänkt, var det inte mina axlar som skulden föll på”.

Den ökade användningen av AI har sina för- och nackdelar. I min vardag använder jag mig av ChatGPT för att få snabba fakta, sammanfatta texter och forma jobbansökningar. Sådant som stannar i den digitala världen. Den här gången testar jag att ta chattens svar ut i verkligheten och uppleva något så mänskligt som att resa med rekommendationer från artificiell intelligens.

Jag ger ChatGPT fria vingar och under resan leder den mig till marknader, hikes och på utflykt till den närliggande staden Braga. Den enda förhoppningen är att hitta unika platser som är undangömda för turister. Vad fick jag då? Se vloggen och få reda på det!

Veronica Delgado